Wix of Joomla?   Keuzes, keuzes….

Websitebuilders, we komen ze steeds meer tegen. Al dan niet via vrij agressieve reclame uitingen.
Eenvoudige websitebuilders die je beloven binnen zeer korte tijd een prachtige website online te zetten. Weebly, Squarespace, Jimdo, Elementor, Wix en dan nog een hele berg slappe aftreksels die hostingbedrijven vaak aanbieden.
Zoals ik in een eerdere blog al eens geschreven heb slaan we alle gratis of bijna gratis versies direct over, tenzij je dol bent op reclame van andere partijen op jouw website.

Omdat wij alles bouwen in Joomla en niet in Wordpress laat ik deze laatste even voor wat het is en focus me op de voordelen en nadelen mbt Joomla en Wix. Waarom wij niet voor bouwen in Wordpress kiezen heeft ook een paar hele goede redenen en leg ik in een andere blog wel eens uit.
Ik maak hier het vergelijk met Wix, omdat dit naar mijn idee de meest uitgebreide sitebuilder is van alle aanbieders.

Alle mogelijkheden zijn uitgebreid te lezen op de site van Wix zelf. Het komt er op neer (en da’s gewoon waar) dat je dmv templates en drag and drop elementen snel een prima website in elkaar kunt flansen. Mits je niet teveel eisen hebt, niet teveel uitbreidingsverwachtingen hebt, tevreden bent met een middelmatige vindbaarheid en gewoon snel klaar wilt zijn.
Ga je zelf bouwen in Joomla dan zul je je daar wel even in moeten verdiepen. Net als in Wix overigens, maar omdat de Joomla mogelijkheden veel groter zijn zul je hier wat dieper in moeten duiken. Dat is dan ook de reden waarom de meeste bedrijven een Joomla of Wordpress website laten bouwen door een webdesigner. Wanneer wij een Joomla website afleveren is deze altijd voorzien van een zeer uitgebreide drag and drop frontend editor zodat zelf toevoegingen doen net zo eenvoudig is als bij Wix.

Joomla:

+ Vrije hostingkeuze
+ Oneindige (uitbreidings)mogelijkheden
+ Flexibele aanpassingen in CSS (opmaak)
+ Uitgebreid user management (wie mag wat)
+ Uitstekende SEO mogelijkheden (vindbaarheid)

- Zelf updates verzorgen

Wix:

- Hosting gebundeld aan website (geen invloed)
- Hosting niet op Nederlandse server (vindbaarheid)
- Hosting niet al te snel (daardoor minder goede Google score)
- Eenmaal gebouwd in Wix kom je er lastig vanaf
- Eenvoudige SEO mogelijkheden (daardoor minder goede Google score)
- Op de lange termijn meestal duurdere oplossing

+ Eenvoudiger in opzet
+ Alles in één pakket
+ Geen zorgen over updates & security

 

Conclusie:

Een site gebouwd in Joomla is tot in het oneindige uit te breiden, ook met ingewikkelde opties. Wix niet. Google vindbaarheid is in Joomla veel beter, en ook beter te beheersen.

Zowel met Joomla als met Wix kosten veel tijd om een mooie site op te zetten, vergis je daar niet in.
Feit blijft, wanneer het je interesse niet heeft is een website bouwen in zowel Wix als Joomla een enorme klus. Hoe mooi het ook voorgeschoteld wordt.