Google Adwords is fantastisch! Of….niet?

Ik word regelmatig gebeld door klanten die door iemand uit hun omgeving geattendeerd zijn op Google Adwords. ‘Je staat gelijk bovenaan in Google!’
Dat klopt meestal wel. Als je maar genoeg betaalt.

Iedereen kent het systeem denk ik wel. Maar voor de zekerheid even kort door de bocht: Je geeft een budget per maand aan dat je maximaal uit wilt geven en een maximum bedrag per zoekterm. Degene die het hoogste bedrag inlegt (jij en je concurrenten dus) voor de zoekterm staat bovenaan. Een soort veiling dus.
Jouw advertentie wordt getoond op het moment dat jouw gekozen zoekterm(en) worden ingevuld in Google, en iedere keer dat iemand er op klikt betaal je een vastgesteld bedrag tot je maximum bereikt is. Je betaald dus nooit meer dan dat, da’s wel fijn.
Vaak worden door Adwords ‘specialisten’ geweldige bezoekers aantallen genoemd en fantastische rekensommen. Ik ken bedrijven waar dit werkt en absoluut veel geld oplevert. Wat maakt het uit wanneer je 500 euro per maand uitgeeft aan Adwords (SEA) maar hierdoor 7.500 euro meer omzet binnenhaalt?
Gelijk doen zou ik zeggen! 6,6 % Marketing budget is prima!

ROI (Return of investment)
Wat mij irriteert is dat er bedrijven overgehaald worden om te adverteren op Adwords die het bedrag dat ze betalen aan Google nooit en te nimmer zullen terugverdienen.
Een voorbeeld;
Een kapsalon besteedt (maximaal) 150 euro per maand aan Adwords. Laten we zeggen dat de zoekterm(en) gemiddeld 45 cent per click kost. Dat wil dus zeggen dat er slechts 333 x geklikt kan worden voordat het tegoed op is en de advertentie verdwijnt. Als alle 333 ‘klikkers’ ook klant worden is dat geen enkel probleem natuurlijk… Maar gemiddeld is de klant-score 2 à 2,5 % in deze branche. Laten we gemiddeld uitgaan van 2,3 %, dat zijn dus een kleine 8 klanten.
Uitgaande van een gemiddelde besteding in de kapsalon van 35 euro per klant is dat dus 280 euro omzet.
Van deze 280 euro extra omzet gaat 150 euro Adwords kosten af (Een marketing budget van 53 % dus!).
Blijft over: 130 euro waar dan vervolgens nog alle overige kosten (pandhuur, inkoop, personeel etc.) vanaf moeten. Volstrekt onrendabel dus.

SEO of SEA? (Search Engine Optimization of Advertising)
Naar mijn idee is het voor bedrijven met een kleiner omzet bedrag per klant aantrekkelijker om te investeren in organische zoekresultaten, zg SEO (zeg maar de ‘normale’ Google vermelding).
Niet alleen heb ik het gevoel dat een ‘zoeker’ hier veel eerder op zal klikken dan op een advertentie, maar dit is ook een veel stabielere factor. Een groot nadeel van Adwords is nl dat zodra je stopt met betalen, ook je hoge Google positie weg is!!

Zorg daarom altijd voor een hoge vermelding in de ‘normale’ zoekresultaten (SEO). Ook dit gaat niet vanzelf, maar gelukkig kan ik je daar heel goed mee helpen!

blog abonneer knop met schaduw